Boekenkast / vertalen · 21 oktober 2021

Als je dit leest ben ik er nog

In een boekrecensie geef ik mijn mening over een boek dat ik heb gelezen. Wat kan je leren? Wat is interessant? En wat niet? Deze recensie gaat over het boek Als je dit leest ben ik er nog van Jette Vonk. Het kan zijn dat ik iets prijs geef over het verloop van het verhaal, maar ik probeer niet te veel te verklappen.

De titel van het boek verklapt waar het boek al over gaat. Schrijver, Jette Vonk, lijkt in het begin van het boek van alles afscheid te nemen nadat ze een diagnose kanker krijgt. In het eerste deel van het boek lees je vooral hoe ze het ervaart. In het tweede deel lijkt ze de diagnose en haar lot enigszins te accepteren. Het lijkt alsof ze steeds meer helderheid krijgt over het leven en haar eigen leven. Ze deelt hele interessante levenslessen.

Mijn leven was op zich prima, maar wat ik nou echt wilde? Wat waren mijn dromen, mijn echte wensen, die voor bij dat kritische verstand? En hoe doe je dat dan, die stap nemen, die sprong in het diepe, ervoor gaan? Dan hoor je dat je kanker hebt en valt alles van je af, niet meer te bewijzen, niemand meer te pleasen geen smoesjes meer. Dan is het verstand even verbijsterd en hoor je eindelijk dat lieve, wijze hart.

(…) zo leert schrijven Eckhart Tolle mij,  Dat ego dat uit alle macht probeert me uit het NU te halen. Mij ego dat probeert mij angst aan te jagen voor de toekomst, de harde lessen en droevige tegenslagen uit het verleden als bewijs aanvoerend voor een zeker falen morgen. Het enige wapen dat het heeft, is angst: angst voor morgen, angst voor de dood, angst voor pijn, angst voor falen. Een uitstekend waken, kan ik je verzekeren, doeltreffend als een scherpschutter. Angst werkt verlammend, ondermijnt mijn zorgvuldig opgebouwde vertrouwen, verbrijzelt mijn hoop, verpulvert mijn zen. Dan wil ik het opgeven, me erbij neerleggen, de handdoek in de ring gooien en mijn hoofd laten hangen. Maar ik blijf zitten en ik vertel mezelf: I’m okay now. Nu op dit moment, nu is het goed, nu ga ik niet dood, nu heb ik geen pijn, nu zit ik hier veilig. Want, zegt Tolle, de enige plek waar het ego niet kan overleven is het NU. En laat dat nou de enige plek zijn waar ik wél kan overleven. (Eckhart Tolle – de kracht van het nu)

‘Kracht, geluk, gezondheid. Daar heb je recht op, dat kun je bereiken. Sterker nog, het is je plicht om dit na te streven!’ aldus Wim (Wim Hof, Iceman)

Als er geen app is, geen knopje, geen techniek die ons instantgeluk brengt, wat dan wel? Het begint bij een simpele vraag: wat is jouw definitie van geluk? Begin maar te schrijven, vier mintuten, eerder niet stoppen, en dan lees je terug. (There is no app for happiness – Max Storm)

…de lessen van Pak Merta Ada. Dat hij me geleerd had dat de geest een spier is, die zwak wordt als je hem verwaarloost, sterk als je hem traint. Dat elke gedachte, elke actie, elke reactie, twee kanten op kan gaan: negatief en positief. Dat je de keus hebt welke afslag je neemt, elk moment opnieuw, en dat maar een van de twee helend is.

Ik denk dat de schrijver haar verhaal wil vertellen om mensen op de hoogte te houden, maar ook om dingen van haar af te schrijven. Schrijven is haar medicijn. Misschien is het ook wel bedoelt voor later, gezien de titel. Om iets achter te laten om iets bij te kunnen dragen. De levenslessen die zij deelt zijn zeer waardevol voor mij.

Jette geeft aan dat ze wil blijven geloven dat ze zelf er zo veel mogelijk aan wilt doen om een gezondere leefstijl aan te houden. Hoewel ik het eens met Jette ben denk ik dat iedereen zich meer bewust moet zijn van zijn eigen gezondheid en hoe waardevol die is. Dus niet pas aan je gezondheid denken als je ziek bent, maar iedere dag weer goed voor jezelf zorgen. Zelf heb ik moeite om goed voor mezelf te zorgen. Ik ben dat steeds meer aan het leren. Nu ook in dit boek komt dit onderwerp aan bod. Het lijkt wel of ik in steeds meer dit onderwerp tegen kom. Probeert men mij wellicht iets duidelijk te maken?

Het boek zou ik niet in mijn boekenkast zetten. Ik wil juist dat andere mensen dit boek ook lezen, zodat het verhaal van Jette Vonk door blijft gaan. Wel wil ik deze suggesties van haar toevoegen aan mijn leeslijst;

  • De kracht van het nu – Eckhart Tolle
  • There is no app for happiness – Max Storm