(on)Gezond / verdiepen · 15 november 2020

Ontmoet de saboteur

Wat zou er gebeuren als je besluit gezonder te gaan leven? In de reeks (on)Gezond probeer ik een antwoord te geven wat er met mij gebeurt na het maken van de gezonde keuze.

Het is begin januari en je maakt allemaal goede plannen voor het komende jaar. Al soms in de eerste dagen, of zelfs uren, ontstaan de eerste probleempjes in je plan. Want ja het is toch moeilijker dan gedacht of je hebt nu gewoon even geen zin. Na een paar weken of maanden vind je je zelf terug in je oude gedragspatroon die je juist graag wou wijzigen. Herken je dat? Oke ik weet dat het nog geen januari is dus waarschijnlijk herken je het niet op dit moment.

Maar bekijk het zo: voor goede plannen hoeft het helemaal geen januari te zijn. Het is altijd het goede moment voor goede plannen. Waarom zou je daarmee wachten tot een goed moment?

Waar ik naar toe wil met het verhaal is dat je jezelf altijd tegen komt als je gewoontes probeert aan te pakken. Ik had mij namelijk voorgenomen om te schrijven over mijn ervaringen, maar na drie keer heb ik dat al niet meer gedaan. Dus vandaag schrijf ik drie verhalen over de afgelopen drie weken. Ik heb dan niet mijn voornemen gehaald, maar het is wel een mooi moment om de draad weer op te pakken.

Ik wil graag leren en groeien. En nee, niet meer groeien in formaat, dat is iets wat ik juist probeer te verbeteren. Ik wil graag leren voor mezelf te zorgen en hierin mezelf de ruimte geven om te groeien. Helaas heb je altijd twee kanten, of zelfs meerdere. De andere kant in mij is gemakzuchtig en twijfelend. Door gemakzucht geef ik zelf op en heb ik snel gewoon even ergens geen zin in. Doordat ik continue twijfel over van alles kom ik vaak terug op ideeën. De saboteur in mij kan mij daardoor te makkelijk van mijn pad af brengen. Zoals ik al zei: ‘Ik wil leren goed voor mezelf te zorgen. Geen excuses meer’.

Liefs Ingrid Marie