Reisverhalen / verkennen · 2 december 2021

Reisverhaal Dalarna (5/6)

Een reisverslag van een stad of streek in de buurt of je ver hier vandaan. Ga mee op reis via Kopenhagen naar het mooie Dalarna in Zweden en het oosten van Skåne.  Vorige keer heb je kunnen lezen hoe we het hebben gehad tijdens de eerste helft van onze tweede week in Dalarna. Lees hierbij het vervolg op onze reis door Dalarna.

Dag 11 komen we wat traag op gang na de wandeling van gisteren. We besluiten toch nog een keer naar Leksand knäckebrödfabrik [https://www.leksands.se/] te gaan. Eenmaal daar aangekomen zie we veel auto’s en een wachtrij. Omdat we in de gemeente Leksand gaan wandelen besluiten we later op de terugweg nog een keer langs te rijden.

We gaan naar een wandelplek bij het Naturum Dalarna. Hoewel het in de gemeente Leksand ligt, ishet nog een stuk rijden. Maar de weg er naartoe is wederom erg mooi. Bijna alle wegen rondom het Siljanmeer zijn mooi.

Eenmaal aangekomen bij de wandelplek merk ik dat ik nog erg stijf ben van de wandeling van gisteren. We besluiten op te splitsen. Ik ga genieten van de rust en mijn vriend gaat een korte wandeling maken. Tijdens mijn pauze heb ik even terug gekeken naar de beelden die ik heb gemaakt. Wat heerlijk! Ik zie heel veel mensen naar Naturum Dalarna lopen. Deze is echter gesloten, buiten het zomerseizoen is deze helaas alleen vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Als die geopend was waren we zeker gaan kijken in en op de uitkijktoren.

Nadat mijn vriend klaar is met zijn wandeling, rijden we via dezelfde mooie weg terug naar de Leksand knäckebrödfabrik. Onderweg kom je een mooie stop tegen. We stoppen even bij Fornby waar je een prachtig meer hebt met een mooie lange pier en uitzicht op Leksand stad en Sommarland. Sommarland is ook iets maar we zeker naar toe waren gegaan als die geopend was, maar die is alleen in de zomermaanden geopend.

Eenmaal bij Leksand knäckebrödfabrik besluiten we net zoals veel Zweden een doos crackers mee te nemen. Het is echt voordelig. Natuurlijk met bijhorend blik voor de crackers.

In de avond kijken we de film Rocketman en ontdekken dat we toch veel meer muziek kennen van Elton John dan we dachten.

Dag 12 rijden we naar Mora. Eenmaal in Mora  weten we eigenlijk niet zo goed wat we willen gaan doen in Mora. We wilden vooral Mora graag zien omdat het erg toeristisch is. We parkeren de auto en lopen een leuke winkelstraat in. Een stad in Zweden of een stad in Nederland, is een heel ander begrip. De winkelstraat is leuk en het ziet er gezellig uit maar je bent er zo door heen gelopen. We drinken wat met uiteraard een kaneelbroodje.

We rijden verder. Mijn vriend wil heel graag naar een eiland in de buurt die met een brug  te bereiken is. Het gaat om het eiland Sollerön. Zeker een mooie weg om te rijden. We besluiten om verder rond het Siljanmeer te rijden. Een goede keuze want tijdens de rit zien we dat we makkelijk nog even naar Naturum Dalarna kunnen rijden zodat we wel in de uitkijktoren kunnen kijken.

Naturum Dalarna is leuk om door heen te lopen, het is vooral gericht op kinderen. De uitkijktoren kunnen we nu in. Geheel gratis, dat kan alleen in Zweden.

Het zijn een aantal trappen omhoog maar tijdens het traplopen bedenk je dat het de moeite waard is vanwege het uitzicht. Eenmaal boven zien we dat er ook een lift is. Het uitzicht is grandioos. Wauw! Dat had ik echt niet willen missen! Ik zou iedereen willen aanraden die in de buurt is, hierheen te gaan en bovenop de toren de natuurpracht te bekijken. Het is helaas als wij er zijn wat grauw. In mijn hoofd bedenk ik hoe mooi het zou zijn in de herfst.

Eenmaal in het huisje spelen we alle varianten van Ticket to ride Europe.

Dag 13 is de grote inpakdag. We hadden bedacht om in de ochtend in te pakken en de middag nog wat te doen maar het gaat veel regenen. Dus we draaien het om.

In de ochtend besluiten we nog een keer naar Naturum Dalarna te gaan. Het is erg mistig onderweg. We komen onderweg veel fietsers tegen. De fietsers zijn bezig met de Siljan Runt en maken een rondje om het meer. Als je boven aan de top van de toren van Naturum staat zie je hoe een groot dat meer echt is. Petje af voor de fietsers.

We gaan weer braaf omhoog met de trap. Helaas kunnen we vandaag niet zo ver zien door de mist, we zien zelfs het meer niet eens. Gisteren konden we het meer nog goed zien en voorbij de overkant. Maar ook dit is een tof uitzicht je ziet mistbanken door het bos trekken. We merken ook op dat het nog drukker dan gisteren en donderdag is. Dus vrijdag is toch wel de beste dag om te gaan.

Eenmaal terug in het huisje gaat het grote inpakken beginnen, want morgenvroeg willen we snel op weg gaan. We pakken alles in en zetten het klaar bij de deur.

We hebben nog tijd voor een spelletje. We maken een start aan een spel Mexican train. Halverwege stoppen en we gaan voor de eerste keer uit eten bij Diner 45. Het was lekker eten. In Zweden gaan we eigenlijk nooit echt vaak uit eten, omdat het over het algemeen iets duurder dan bij ons is om uit eten te gaan en naar ons idee toch wel veel minder culinair. Wel vind je meerdere pizzeria’s, hamburgertenten enz. Na het eten pakken we de auto nog even in en maken we ons spel nog af.