Boekenkast / vertalen · 6 januari 2022

Voor mij

In een boekrecensie geef ik mijn mening weer over een boek dat ik heb gelezen. Wat kan je leren? Wat is interessant? En wat niet? Deze recensie gaat over het boek Voor mij van Jojo Moyes. Het kan zijn dat ik iets prijs geef over het verloop van het verhaal maar ik probeer niet te veel te verklappen.

Dit boek is het vervolg op Voor jou en Een leven na jou. Het verhaal vervolgt zich in New York nadat Lou de dappere beslissing heeft genomen om daar een baan aan te nemen.

Waar ik bij het vorige boek al vond dat er van alles gebeurde en dat het soms op een soap lijkt, vind ik dat in dit boek nog veel meer gebeurt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik sommige dingen ook een beetje onwaarschijnlijk vind. Desondanks heeft dit boek weer die fijne enthousiaste energie van Lou, ze draagt zelfs haar uitgesproken kleding weer, behalve als ze aan het werk is.

Je ontmoet weer vele nieuwe personages. In de nieuwe personages kan ik mij minder goed verplaatsen maar dat komt waarschijnlijk doordat Lou zich in een hele nieuwe wereld begeeft. Een wereld die heel luxe is en waar heel veel draait om geld, macht en uiterlijk vertoon.

Dit is het laatste boek over het leven van Lou. Mogelijk dat er in de toekomst nog boek volgt, maar daar is nu nog niks over bekend. Jojo Moyes geeft aan zich op dit moment op andere boeken te richten.

In het boek vat Lou haar verhaal heel mooi samen:

Mijn leven was ooit voorbestemd om volgens het gebaande pad te verlopen. Hoe  het anders kon leerde ik van een man die weigert de uiteindelijke versie van zichzelf te accepteren, en van een oude dame die juist had gezien dat ze zichzelf nog één keer kan transformeren op een moment dat veel mensen juist zouden zeggen dat  er toch niets meer aan de doen was. Waar het om ging was dat je moest zorgen dat degene die met je meeliepen niet voor jou bepaalden welke versie je was; dat je je niet liet vastpinnen, als een vlinder in een glazen kastje. Waar het om ging was dat je moet begrijpen dat je jezelf altijd opnieuw kan uitvinden.

Dat ik niet iemand anders idee van een vol leven moest leven, maar dat ik mijn eigen droom moest najagen. Het probleem was dat ik nooit echt goed had nagedacht over wat die droom precies inhield.

Ik was iemand die voor andere zorgde, maar die eigenlijk geen idee had hoe ze zichzelf moest zorgen.

Dat ik voor mezelf moet zorgen dat is iets wat ik zelf ook heb ontdekt. Het is belangrijk dat je jezelf op nummer 1 zet en dat je lief bent voor jezelf. Fijn dat Lou mij daar aan herinnert. Lou herinnert mij er ook aan om buiten de gebaande paden te blijven bewegen en niet te veel in de comfortzone te blijven.

Het boek komt niet in mijn boekenkast. Het boek vind ik goed geschreven en ik ging volledig op in het boek. Zoals met vele romans als je een boek eenmaal hebt gelezen, vind ik het niet leuk om een boek nogmaals te lezen. Maar ik raad het zeker iedereen aan om alle boeken over Louise Clark te lezen.